Rouwvliegjes in je planten? Hier is wat je kunt doen!

  Het is frustrerend om liefdevol voor je planten te zorgen en dan plotseling kleine, irritante rouwvliegjes op te merken. Deze kleine vliegjes lijken altijd op het verkeerde moment op te duiken en kunnen een echte plaag worden. Maar geen zorgen, hier zijn enkele effectieve stappen om van rouwvliegjes af te komen en je planten gezond te houden.

  1. Identificeer het probleem: zijn het echt rouwvliegjes?

  Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om zeker te zijn dat je te maken hebt met rouwvliegjes. Deze kleine vliegjes hebben een kenmerkende zwarte kleur en zijn vaak te vinden in de buurt van vochtige grond. Als je zeker bent van de diagnose, kun je gericht stappen ondernemen om ze te bestrijden.

  2. Beperk de watergift: voorkom overbewatering

  Rouwvliegjes gedijen goed in vochtige omstandigheden. Beperk de watergift en zorg ervoor dat de bovenste laag van de potgrond tussen de gietbeurten opdroogt. Hierdoor verhinder je de voortplanting van de vliegjes, aangezien hun larven zich ontwikkelen in vochtige grond.

  3. Natuurlijke vijanden: aaltjes te koop in ons tuincentrum

  Introduceer natuurlijke vijanden zoals aaltjes in de grond. Deze kleine beestjes zijn onschadelijk voor je planten maar vormen een bedreiging voor de larven van jouw rouwvliegjes. Hierdoor wordt de populatie van de vliegjes op een natuurlijke manier verminderd. Je kunt aaltjes verkrijgen in ons tuincentrum.

  4. Grondwissel en schoonmaken: pak de bron aan

  Als de plaag aanhoudt, overweeg dan een grondwissel. Verwijder de bovenste laag grond en vervang deze door verse potgrond. Zorg er ook voor dat je de omgeving van de planten schoonhoudt en eventuele dode bladeren of ander organisch materiaal verwijdert.

  5. Kaneelpoeder en witte wijn

  Rouwvliegjes schijnen niet van kaneel te houden, dus strooi wat kaneelpoeder op de potgrond of meng kaneelpoeder met water en geef dat aan de plant. Een andere niet-bewezen methode is het plaatsen van een glaasje of schaaltje witte wijn naast je plant, met een scheutje afwasmiddel erin. De vliegjes schijnen van witte wijn te houden. Het is het proberen waard!  

  Conclusie: actie ondernemen tegen rouwvliegjes

  Rouwvliegjes kunnen vervelend zijn, maar met deze stappen kun je effectief actie ondernemen om ze te bestrijden. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en gerichte acties te ondernemen, kun je je planten beschermen tegen deze kleine vliegende indringers.

  Heb je nog vragen over het bestrijden van rouwvliegjes of heb je advies nodig over de juiste aanpak? Kom gerust langs in ons tuincentrum. We staan klaar om je te helpen!

  Tags:
  Vragen & contact
  Vragen & contact

  Heeft u vragen?

  Bel 03 320 99 50 voor een goed advies.

  Levering:

  • Vandaag bestellen voor 14u00 morgen levering tussen 08u00 en 18u00 van maandag tot vrijdag.
  • Levering dezelfde dag en op zaterdag enkel na afspraak met onze verantwoordelijke Tel: 03 320 99 50
  • Verzendkosten € 7,95 per levering
  • Veilig betalen met Bancontact Mr. Cash