Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

  In het Pinksterweekend zijn veel mensen een extra dagje vrij! Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

  De pinksterbloem

  De enige echte pinksterbloem (Cardamine pratensis) is een inheemse, wilde plant die gedijt in vochtige, voedselarme weilanden en begint in april te bloeien met lila of roze bloemen. De pinksterbloem is helaas op veel plaatsen door intensieve landbouw, bemesting en een strak maairegime aan het verdwijnen. Het is niet echt een plantje dat je zomaar even bij een tuincentrum, zoals dat van ons in Deurne (Antwerpen) en Zoersel, kunt kopen. Het is een echte liefhebbersplant die bij speciale kwekerijen wordt aangeboden, al dan niet in zaadvorm.

  Potten en manden vol vrolijke pinksterbloeiers

  Gelukkig hebben we in ons tuincentrum nu wel heel veel vrolijke eenjarige zomerbloeiers, waar overal wel een plekje voor te vinden is. In een pot of hangmand op het terras of balkon bijvoorbeeld. Zoals de Spaanse margriet, Franse geranium, vlijtige liesjes, petunia's, surfinia's, begonia's, lobelia's, diascia's en portulaca's. Alle reden dus om de bloemetjes met pinksteren buiten te zetten!

  Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

  Liever zaaien dan maaien!

  Geïnspireerd door de inheemse pinksterbloem, en als vervolg op ons eerdere bericht waarom het belangrijk is het gazon even niet te maaien in mei, zetten we nu de wilde, natuurlijke bloemenweide in het (pinkster)zonnetje. Die ziet er prachtig uit, vraagt weinig onderhoud en trekt nuttige insecten aan. Daar komen ook weer vogels en bijvoorbeeld egels op af, dus is zo'n bloemenweide, hoe klein ook, geweldig voor de biodiversiteit. En je kunt er ook nog eens prachtige veldboeketten uit plukken. Heb je altijd verse bloemen voor jezelf of als cadeautje in huis (nou ja, in de tuin dus).

  Eenjarig of vast tuinboeket?

  Als je van experimenteren houdt kun je kiezen voor een eenjarige bloemenweide. Dan probeer je volgend jaar weer gewoon iets nieuws. Wie liever voor de lange termijn gaat kiest voor een meerjarige bloemenweide. Met bloeiende vaste 'graslandplanten', zoals koekoeksbloemen, (Lychnis flos-cuculi), margrieten (Leucanthemum), duizendblad (Achillea millefolium) en wilde cichorei. Snelle groeiers én bloeiers onder de 'akkerkruiden' zijn onder andere korenbloemen (Centaurea cyanus), klaprozen (Papaver), kaasjeskruid (Malva) en echte kamille (Matricaria). Deze kun je nu makkelijk zaaien. Zie ons eerdere bericht met zaaitips!

  Grondsoort en locatie

  Een weide met wilde bloemen die weinig onderhoud vraagt groeit goed op een schrale/arme of matig voedselrijke bodem. Zand- en leemgrond zijn dus zeer geschikt, maar kleigrond is een stuk lastiger. Ook is het belangrijk dat de bloemenweide in de (volle) zon komt te liggen. Er zijn trouwens ook zadenmengsels voor bloemen die een deel van de dag schaduw kunnen hebben. Verwijder in ieder geval vóór het zaaien het ongewenste onkruid en zo veel mogelijk gras.

  Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

  Bloemenweide zonder inzaaien of beplanten

  Een bloemenweide kun je ook op je bestaande gazon laten groeien zonder inzaaien of beplanten. Dit is een klus die meer geduld vergt, omdat je de grond stap voor stap verder laat verschralen. De bodem zit meestal nog vol voedingsstoffen, zodat het gras snel zal groeien en de rest overwoekert. Maai het gras pas als het zo’n 20 cm hoog is. Maai het daarna dit jaar nog drie tot vijf keer. Haal na elke maaibeurt het maaisel meteen weg van je gazon en maai – als je bloemenweide vorm begint te krijgen – vooral niet te vaak. Je zult zien dat het gras vanaf het tweede jaar al een stuk minder snel groeit en er meer bloemen verschijnen, zoals madeliefjes. Maai dan nog maar twee keer per jaar, in de zomer en in het najaar.

  Namens het hele team van ons tuincentrum in Deurne (Antwerpen) en Zoersel alvast een fijn, zonnig en bloemrijk pinksterweekend gewenst!

  Vragen & contact
  Vragen & contact

  Heeft u vragen?

  Bel 03 320 99 50 voor een goed advies.

  Levering:

  • Vandaag bestellen voor 14u00 morgen levering tussen 08u00 en 18u00 van maandag tot vrijdag.
  • Levering dezelfde dag en op zaterdag enkel na afspraak met onze verantwoordelijke Tel: 03 320 99 50
  • Verzendkosten € 7,95 per levering
  • Veilig betalen met Bancontact Mr. Cash