Snoeien - Hoe en waarom?

  Snoeien - Hoe en waarom?

  Snoeien blijft voor veel tuinbezitters een bron van twijfels. Haal ik wel genoeg weg, of juist teveel? Moet ik in de lente of in de herfst snoeien. Zal de plant volgend jaar wel bloemen krijgen? Voor verschillende planten, bomen en heesters gelden inderdaad uiteenlopende snoeivoorschriften. Vraag dus bij twijfel gerust om raad bij uw tuinadviseur. Met deze tips geven we u alvast een aantal algemene snoeiprincipes.

  • Gebruik altijd scherp gereedschap, want door rafelige snoeiranden kunnen de scheuten afsterven. Voor dunne takken is een goede snoeischaar geschikt (er zijn speciale scharen voor linkshandige), voor dikkere takken vindt u bij uw tuincentrum ondermeer snoeizagen en takkenscharen.
  • Bestrijk grote snoeiplekken met een wond afdekmiddel om infecties te vermijden.
  • Snoei altijd op een oog (een vakterm voor een groeiknop) dat naar buiten wijst. Zo stimuleert u een brede, open groei.
  • Snoei 0,5 cm boven het oog. Als u te hoog snoeit kan het uiteinde afsterven, waardoor ziektekiemen meer kans krijgen.
  • Snoei zo dicht mogelijk op de stam, laat geen stompen uitsteken.
  • Zware takken kunt u afzagen. Zaag ze eerst van onderen een stukje in, zodat ze niet kunnen afscheuren en de stam beschadigen.

  Vormsnoei
  Om de gewenste vorm te krijgen, zult u veel planten en bomen een beetje moeten helpen door storende elementen weg te halen. Vormsnoei is gericht op een symmetrische ontwikkeling, waarbij de natuurlijke groeiwijze wordt benadrukt.

  Snoeien om te groeien
  Veel struiken groeien voller als u ze in het voorjaar fors terugsnoeit.

  Verjongingssnoei
  Bij flink uitgegroeide struiken kunt u het oude hout zo diep mogelijk wegknippen. De frisse, jonge takken krijgen dan meer ruimte voor een gezonde groei.

  Snoeien om te bloeien
  Rozen, maar ook heide en een aantal andere planten, bloeien rijker als ze in het voorjaar worden teruggesnoeid. De bloemen komen op de sterke, jonge scheuten, die zich dankzij de snoeibeurt goed kunnen ontwikkelen. Het snoeien van rozen wordt behandeld in een aparte Tuintip.

  Het juiste moment
  Voor de meeste bomen, struiken en planten is februari de beste tijd om te snoeien. Dan is de groeiperiode nog niet begonnen en is de strengste vorst hopelijk voorbij. Heesters die voor 21 juni - de langste dag - bloeien, snoeit u na de bloei, in de zomer. Als u ze in het voorjaar snoeit, knipt u namelijk ook de bloemknoppen weg die zich al in het voorgaande najaar hebben gevormd. Druiven zijn hierop een uitzondering; daar komt de sapstroom al in januari op gang. Snoei de druif dus voor nieuwjaar, anders kan ze leegbloeden.
  Meer weten?
  Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over snoeien wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

  Vragen & contact
  Vragen & contact

  Heeft u vragen?

  Bel 03 320 99 50 voor een goed advies.

  Levering:

  • Vandaag bestellen voor 14u00 morgen levering tussen 08u00 en 18u00 van maandag tot vrijdag.
  • Levering dezelfde dag en op zaterdag enkel na afspraak met onze verantwoordelijke Tel: 03 320 99 50
  • Verzendkosten € 7,95 per levering
  • Veilig betalen met Bancontact Mr. Cash