Pot- en kuipplanten in het najaar

  Pot- en kuipplanten in het najaar

  Met planten in potten, bakken, kuipen of manden kunt u uw terras of balkon een zuidelijke sfeer geven. Als echter de winter aanbreekt, is het met het buitenleven voor de meeste kuipplanten gedaan. De subtropische soorten moeten dan naar binnen, de andere soorten potplanten zijn winterhard of semi-winterhard. Die kunnen, met onze bescherming, buiten blijven en het winterse tuinleven opvrolijken. Met deze tips kunt u ook volgend voorjaar weer volop van uw pot- en kuipplanten genieten.

  Kuipplanten
  Onder kuipplanten of oranjerieplanten verstaan we soorten als oleander, abutilon, datura, fuchsia, vetplanten, bougainville en laurier. Ze horen thuis in landen met een subtropisch klimaat. Veel soorten kunnen wel een paar graden nachtvorst verdragen, maar voor de zekerheid is het beter om ze in oktober binnen te halen. Dat is dan gelijk een mooie gelegenheid om de potten schoon te maken en dode takken en dorre bladeren weg te halen. De overwinteringsplek voor kuipplanten moet luchtig en niet te donker zijn.
  De beste overwinteringstemperatuur ligt tussen de 5 en 10 °C. Ideaal is een kas, maar u kunt zich ook goed behelpen met een vorstvrije garage of een onverwarmde zolder of slaapkamer.

  Winterharde potplanten
  Dwergconiferen, buxus en rozen zijn winterhard, ook als u ze in potten houdt. Toch kunnen ze bij langdurige, strenge vorst in de problemen komen. Zet ze in dat geval dicht bij elkaar en pak de potten goed in.
  Rozen zijn bij strenge vorst kwetsbaar op hun entplek. Bedek daarom de voet van uw klim- of struikrozen in pot met een heuveltje fijne boomschors of turf. Bij stamrozen zit de entplek boven aan de steel. U kunt hem beschermen door er een bosje stro of een lap jute omheen te binden. Tip: zet hoge planten en planten op stam op een plekje uit de wind. Dat is trouwens voor alle buitenblijvende potplanten aan te bevelen, want vooral op een zonnige vriesdag droogt de wind de planten snel uit.

  Onderhoud
  Maak uw potten in het najaar goed schoon, laat manden eerst goed drogen en borstel ze daarna schoon. Straks in het voorjaar gaat de aanslag er moeilijker af. Bewaar lege potten en bakken op een vorstvrije plek en let erop dat de potten die buiten blijven vorstbestendig zijn. Bij twijfel kunt u altijd uw tuinadviseur om advies vragen.

  Meer weten?
  Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de najaarsverzorging van uw pot- en kuipplanten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

  Vragen & contact
  Vragen & contact

  Heeft u vragen?

  Bel 03 320 99 50 voor een goed advies.

  Levering:

  • Vandaag bestellen voor 14u00 morgen levering tussen 08u00 en 18u00 van maandag tot vrijdag.
  • Levering dezelfde dag en op zaterdag enkel na afspraak met onze verantwoordelijke Tel: 03 320 99 50
  • Verzendkosten € 7,95 per levering
  • Veilig betalen met Bancontact Mr. Cash