Fruitbomen

  Fruitbomen

  Met een paar fruitbomen in uw tuin, plukt u elk jaar de vruchten van uw werk. Bovendien zijn de speciale vormen van de verschillende fruitbomen erg decoratief en kunnen we al vroeg in het seizoen van hun bloesem genieten. Met deze tips kunt u aan de slag in uw eigen boomgaard.

  De plaats
  Fruitbomen zijn niet moeilijk te kweken. Ze zijn tevreden met praktisch elke grond, zolang die maar goed gedraineerd is. Wel hebben ze graag veel licht en lucht. Een open plek, waar de wind en zon vrij toegang hebben, verdient dan ook de voorkeur. Helemaal ideaal is het als deze plek ook nog eens beschermd is tegen nachtvorst in het late voorjaar, wanneer de vruchtzetting begint.

  Welke soort?
  Hiermee bedoelen we niet: appelen, peren of kersen? Maar: hoog, laag of midden? Fruitbomen worden namelijk op verschillende onderstammen gekweekt en de keuze van de onderstam bepaalt hoe groot de boom wordt. De ouderwetse hoogstambomen geven een overvloedige oogst, maar het duurt jaren voordat u de eerste vruchten kunt plukken. Het andere uiterste zijn de dwergboompjes of struiken, die zo’n 150 cm hoog worden en snel na het planten vrucht dragen. Vaak is een middenvorm, die in het derde of vierde jaar vruchten begint te dragen, een goede oplossing voor niet al te kleine tuinen.

  Planten
  Zet de boom met pot en al in een emmer water om de kluit doornat te maken. Graaf een flink plantgat en meng potgrond door de aarde. Sla een steunpaal in het plantgat aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Plant de boom even diep als hij in de pot stond. Vul het plantgat met een mengsel van aarde en potgrond en trap de aarde aan. Geef ruimschoots water. Bevestig de boom aan de paal. Uw tuincentrum heeft hiervoor speciaal bevestigingsmateriaal.

  Snoeien
  De meeste fruitbomen behoren, botanisch gezien, tot de rozenfamilie (Rosaceae). En net als rozen moet u ze regelmatig snoeien voor een gezonde groei en een goede opbrengst.
  Het snoeien van fruitbomen is er vooral opgericht om de meest gunstige vorm te krijgen en te behouden. Bij een vrijstaande boom moet de kroon breed uitgroeien waardoor er voldoende lucht tussen de takken komt. Uw tuinadviseur zal u graag meer vertellen over de snoeiwijze van de verschillende fruitbomen. Alvast een goede raad: snoei in de winter, maar nooit als het vriest en smeer grote wonden dicht met een speciaal wondafdichtingsmiddel.

  Meer weten?
  Vraag onze tuinadviseurs gerust wat u nog meer over fruitbomen wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

  Vragen & contact
  Vragen & contact

  Heeft u vragen?

  Bel 03 320 99 50 voor een goed advies.

  Levering:

  • Vandaag bestellen voor 14u00 morgen levering tussen 08u00 en 18u00 van maandag tot vrijdag.
  • Levering dezelfde dag en op zaterdag enkel na afspraak met onze verantwoordelijke Tel: 03 320 99 50
  • Verzendkosten € 7,95 per levering
  • Veilig betalen met Bancontact Mr. Cash