Maak moes van onkruid

    Maak moes van onkruid

    De wereld wordt met de dag groener. Bomen en struiken lopen uit. De ene na de andere tulp opent zijn bloem. Vaste planten schieten de grond uit, net als onkruid. Maar wat is eigenlijk onkruid? Sommige mensen vinden die spontaan opgekomen planten mooi en veel ervan zijn belangrijk voor vlinders en bijen. Maar er is een aantal planten dat je hele tuin over kan nemen als je er niets aan doet, zoals het hardnekkige zevenblad en vermaledijde heermoes. Ga nu onkruid te lijf. Het frisse, jonge groen kun je vaak nog opeten ook - smakelijke en gezonde ingrediënten gratis en voor niks uit eigen tuin!

    Onkruid als voeding voor mens en plant

    Vroeger wisten ze wel raad met onkruid: ze maakten er medicinale middelen en gezonde maaltijden mee. Zolang je tuin niet bespoten is en niet aan een drukke weg ligt, kun je het onkruid verwerken in allerlei gerechten. Wel alles eerst goed wassen onder de koude kraan. Maak eens onkruidenboter met daslook, zuring en hondsdraf, een pan brandnetelsoep of kopje brandnetelthee. De gele bloemen van paardenbloemen kun je suikeren en als decoratie op een taart of toetje gebruiken. Ook het blad is eetbaar en lekker in een salade. Pluk het af voordat de paardenbloem bloeit, anders gaat het blad bitter smaken. Zevenblad kun je in plaats van basilicum verwerken in een smakelijke pesto. Het blad van de Japanse duizendknoop is ook eetbaar en smaakt een beetje als rabarber. Van heermoes en brandnetel kun je ook gier maken; vloeibare plantenvoeding. Ook zo levert het onkruid je toch nog iets op.

    5 toptips voor het verwijderen van onkruid 

    1. Na een regenbui kun je veel onkruid heel makkelijk met de hand uit de grond trekken. Of ga aan de slag nadat je de tuin flink hebt besproeid.
    2. Onkruid met diepe of lange wortels, zoals paardenbloemen, kweekgras, heermoes en zevenblad, verwijder je met een onkruidsteker of riek. Door deze naast de stengel in de grond te steken en de grond wat los te wrikken krijg je de wortels makkelijker mee. Er zijn ook oppervlakkig wortelende onkruiden, zoals knopkruid, melkdistel, herderstasje en vogelmuur die je makkelijk uit de grond kunt trekken. Ook kleefkruid kun je heel makkelijk lostrekken, maar doe dat wel aan de voet, niet halverwege of bovenin, want dan heb je kans dat het onkruid alleen afbreekt en weer doorgroeit.
    3. De moestuin kun je regelmatig schoffelen, zodat je het onkruid duwend of trekkend afsnijdt. Doe dit bij droog weer, zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt. 
    4. Onkruid tussen de voegen van het terras en paden kun je met een speciale voegenborstel of -krabber te lijf gaan.
    5. Bedenk: de aanhouder wint! Regelmatig zevenblad en heermoes verwijderen, al trek je steeds alleen zo veel mogelijk van het blad, stengels en/of de wortels weg, zal ze uiteindelijk uitputten en laten wegkwijnen. Datzelfde gebeurt wanneer je de Japanse duizendknoop telkens kortwiekt of -maait.
    Vragen & contact
    Vragen & contact

    Heeft u vragen?

    Bel 03 320 99 50 voor een goed advies.

    Levering:

    • Vandaag bestellen voor 14u00 morgen levering tussen 08u00 en 18u00 van maandag tot vrijdag.
    • Levering dezelfde dag en op zaterdag enkel na afspraak met onze verantwoordelijke Tel: 03 320 99 50
    • Verzendkosten € 7,95 per levering
    • Veilig betalen met Bancontact Mr. Cash