Voorjaarsbeurt voor het gazon

Voorjaarsbeurt voor het gazon

Na de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd om in actie te komen.

Om het gras weer in optima forma te krijgen is het zaak om eerst te verticuteren. Een goede verticuteerhark of -machine vindt u in ons tuincentrum. Deze hebben scherpe messen die door het gazon snijden. Daarmee verluchtigt u de bodem, verwijdert u de vilt- en moslaag én stimuleert u de wortelgroei van het gras. Verticuteer baan voor baan, in rechte lijnen. Doe dit zowel in de lengte als in de breedte van het gazon. Verticuteer bij ernstige mosvorming ook nog een keer overdwars.

Verwen het gazon met gazonmest. Doe dat vlak voor een aangekondigde regenbui. Zorg ervoor dat de mestkorrels gelijkmatig over het gazon worden verspreid.

De combinatie van lentezon en een malse regenbui zorgt al snel voor een ware metamorfose. De grasmat verandert van dof naar helder groen, en de groei neemt toe naargelang de dagen en de nachten warmer worden. Maar ook onkruid zal hiervan profiteren. Gebruik daarom enkele dagen na de eerste maaibeurt een speciale meststof die het onkruid laat verdwijnen.

Kale plekken kunt u opnieuw inzaaien. Hiervoor zijn bij ons speciale graszaadmengsels verkrijgbaar om het gazon te herstellen. Hark het zaad lichtjes in en druk het geheel goed aan. Houd de herstelde plek vochtig tot het zaad mooi kiemt, na ongeveer zeven tot tien dagen. Afhankelijk van de weersomstandigheden volstaan het vocht van vroege ochtenddauw en een enkel lentebuitje al.

Steek de grasranden af of plaats een metalen of rubberen rand om het gazon af te boorden. Dan kunt u de kantsteker in het vervolg aan de kant laten staan.